2017. április 23., vasárnap
01
02
03
09
05
06
07
04
08
12_2
13
14
10
11-2
Diego el Cigala és a tangó
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2011. november 28. hétfő, 22:08

Diego el Cigala , a most bemutatásra kerülő „Cigala & Tango” című lemezével két komoly díjat is nyert az elmúlt hetekben.

Előbb a mexikói „Lunas del Auditorio” latin-amerikai kategóriájának fődíját hozhatta el olyan művészeket megelőzve, mint Caetano Veloso, Chonca Buika vagy Omara Portuondo; e hónapban pedig tangó-kategóriában elnyerte a Latin Grammy-díjat, melyre ezt megelőzően már ötször fel volt terjesztve.

A híres andalúz flamenco-énekes zenész-családból származik és már 12 évesen megnyert egy, a fiatalok számára kiírt tehetségkutató-versenyt. Előbb más flamenco-táncosokkal és -zenészekkel lépett fel, majd nem sokkal az ezredforduló előtt szólópályára lépett. Lemezei szinte kivétel nélkül mind nagyon népszerűek és szakmailag is magasan értékeltek.

Előző lemezei közül a legkiemelkedőbb talán a kubai Bebo Valdes-szel készített album, amely szinte minden díjat elnyert és a New York Times is az Év Lemezének választotta. Ezen az albumon a kubai zene és a flamenco ötvözetét hallhatjuk (majd) – a jövő hónapban a latin szekcióban lesz hallható!

A „Teatro Gran Rex”-ben, áprilisban felvett koncert lemezfelvételén 11 dal szerepel, melyek között Gardel és Piazzola klasszikusai mellett kortárs szerzemények is szerepelnek. A most díjazott lemezen pedig – mint ahogy az sejthető- az argentin tangó találkozik a spanyol flamencóval.

Diego el Cigala-t spanyol, kubai és argentin zenészek kísérték. A végeredmény pedig magáért szól - ahogy az argentin sajtó szalagcímei hirdették - „A flamenco és a tangó kezet fogott.”

Ezúttal én a koncert második felét ajánlom a figyelmükbe :

A „Nostalgias” c. világslágert két Gardel-szerzemény követi, őket üde színfoltként Kurt Weill „Youkali” c. dala, majd végül két olyan dal, amely a 1930-as éveket idézi.


Azóta a tangó nagy utat tett meg, napjainkban pedig – mondhatni - reneszánszát éli. Ennek egyik, ékes példája ez a lemez, melyhez ezúton kívánok tartalmas szórakozást !

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Cigala & Tango
DIEGO EL CIGALA

50.1 MB 25:31 min


 
Tangó-sorozat: Narcotango
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2011. február 10. csütörtök, 14:51

A tangó-sorozat következő darabja annyiban kötődik a Grammy-díjakhoz, hogy maga is nominálva volt a tavalyi „Legjobb tangó-lemez” kategóriában, mégpedig a 2000 óta kiosztásra kerülő Latin-Grammy-n, mely az év végén kerül megrendezésre.

 

A 2000-es év különben fordulópont volt Carlos Libedinsky, a Narcotango zenei igazgatója számára is: ekor kezdett el tangót táncolni és ez az élmény megváltoztatta zenei érdeklődését. A „milonga” intenzitása a ifjabb táncos- és zenészgeneráció új kifejezési formái és felfokozott érdeklődésük a '30-as, '40-es évek tangója iránt inspirálta arra, hogy egyfajta zenei hidat hozzon létre a tradicionális tangó és a XXI. század között.

„A Narcotango akkor született, amikor megéreztem a milongák varázsát: amikor a táncosok többórás táncolás után kimerülve is tiltakoztak a befejezés ellen. Ekkor kerültem a tangó narkotikus hatása alá. Ebben a pillanatban kezdtem el gondolkodni egy olyan zenén, amire szívesen táncoltam volna én is és láttam volna táncolni a tömegeket, akik az újfajta narco-tango hatása alól nem tudnak szabadulni, ugyanis a tangó egyfajta drog, ami hihetetlen érzéki függőséget okoz.”

Ellenszerét eddig nem sikerült megtalálni!

 

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
A legjobb tango album (az elsö ötben)
Carlos Libedinsky - Narcotango : Limanueva

104.6 MB 45:41 min
 
Tangó-sorozat: Tangó Brazíliában
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2011. január 24. hétfő, 13:22
porto2

Porto Alegre, Brazília déli metropolisa, már csak földrajzi közelsége miatt is eleven kulturális kapcsolatot tart fenn Argentína fővárosával.

A már bemutatott Lidia Borda-lemeznek is ott volt a premierje és mára már egy nívós Tangó-fesztivállal is büszkélkedhetnek.

E héten egy különleges albumot ajánlok figyelmükbe, melyet 1998-ban játszottak fel a két város kulturális kapcsolatokért felelős hivatalának égisze alatt - argentin zenészek és brazil énekesek közreműködésével.

A zenészek élén ezúttal is Esteban Morgado áll és Lidia Borda-t is hallhatjuk egy dal erejéig.

A brazil énekesekről (Leonardo Ribeiro, Bebeto Alves, Totonho Villeroy, Lourdes Rodrigues és Luciana Pestano ill. Lidia Borda partnere: Ruben Santos) fontosnak tartották megjegyezni, hogy mind- mind egy szálig „gauchók”, mely a cowboy-ok argentin és brazil megfelelői.

Az album gerincét természetesen a Piazzolla-slágerek alkotják, melyekből a „Vuelvo al Sur” c. dalt kétszer is hallhatjuk - első és utolsó dalként – előbb portugálul, végül pedig spanyolul.

Hallgassuk tehát, hogyan szól a Tangó a testvérvárosban - Porto Alegre canta Tangos !

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Porto Alegre canta tangos
Various Artists

27.8 MB 30:24 min
Venganza
Ruben Santos és Lidia Borda

4.7 MB 5:09 min
Milonga de mis amores
Esteban Morgado kvartetje

3.2 MB 3:27 min


 
Cseh Tamás tangói
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2011. január 19. szerda, 15:38


cseh1 Cseh Tamást egy szál gitárral a kezében szokhattunk meg a színpadon, de ahogy a kép is bizonyítja - vállán a tangóharmonikával - e hangszer sem volt idegen Tőle -mitöbb! - nagyszerű tangóit , melyekből most hallhatunk párat, minden bizonnyal ezen (is) írta.

 Számomra Cseh Tamás és a tangó elválaszthatatlanok egymástól. Karizmatikus egyéniségéhez, markáns hangjához nagyszerűen illett e zenei forma. Bereményi Géza tangó-szövegeihez mindig megtalálta a megfelelő "hangnemet". Az így nyert dalok különlegessége az a bizonyos "kelet-európai íz", melynek hatására teljesen magunkénak érezhetjük e "déli stílust":

 

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Tangó
Cseh Tamás

8.6 MB 3:44 min
A rubinpiros tangó
Cseh Tamás

7.4 MB 3:15 min
Kiegyezés tangó
Cseh Tamás

4.6 MB 5:02 min
Jelenidö tangó
Cseh Tamás

8.6 MB 3:44 min

 
Tangó-sorozat: Lidia Borda - Patio de Tango
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2011. január 10. hétfő, 02:46

borda1Lidia Borda, akit a Rolling Stone magazin a legjobb kortárs tangóénekesnőnek kiáltott ki a lap hasábjain, valóban hazája egyik legkiemelkedőbb művésze e téren. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint, hogy 2002-ben Ő képvislete Latin-Amerikát az Új Alexandriai Könyvtár megnyitó ünnepségén.

Méltatói között a legtöbben azt emelik ki, hogy kellő alázatot tanúsít a tangó klasszikus előadásmódja iránt. Természetesen és minden felesleges hatáskeltés nélkül képes tolmácsolni a dalokat, melyek szövegei teljesen spontánul és hitelesen nyernek így értelmet. A tangóhoz való viszonyáról Ő maga így nyilatkozik:

„A tangó számomra mélyebb és egyszerűbb, mint amilyennek olykor tűnik. Amolyan önelemző dolog: tökéletes kapcsolat önmagunkkal, a környezetünkkel és még a földrajzzal is. Természetesen, sokaknak egyszerűbb szmokingot ölteni vagy egy mélyen kivágott estélyit, és kiállni a színpadra énekelni.”

Egyébként a művésznő is a színpadon kezdte (tanulmányait és pályáját egyaránt). A tangó mezejére csak majd 30 évesen tévedt. Eleinte testvérével lépett fel,aki első albumainak zenei rendezője is volt. A harmadik lemezét - melyet ezúton ajánlok figyelmükbe - Brián Chambouleyron- nal és Esteban Morgado kvartetjével közösen készítette. Az album premierje olyan sikeres volt - Brazíliában, Porto Alegre város színpadán-, hogy később éveken keresztül a világ rangos fesztiváljainak vendégei voltak e műsorral.

Ízelítőként egyik kedvencemet, egy 1931- es, Enrique Santos Discépolo szerzeményt, a Sueno de Juventud c. keringőt emeltem ki az album elé:

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Sueno de Juventud
Lidia Borda

4.1 MB 4:31 min
Patio de Tango
Lidia Borda

20.3 MB 22:11 min

 
Tangó-sorozat:
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2010. december 30. csütörtök, 15:09
tango 1 tango 3

E héten a Café de los Maestros c. dupla lemez második részéről válogatok, melynek, mielőtt bárkit is megtévesztene, a színe zöld, csak Virginia Luque ruhájához az első borító jobban illik:) Viszont továbbra is érvényes az előző rész tájékoztatója, miszerint:

E dupla lemez egy koncert eredménye, melyet DVD-én is forgalomba hoztak, és amelyet végignézve az embernek az az érzése, hogy a Buena Vista Social Club filmet nézi tangó-változatban, csak itt Ry Cooder-t Gustavo Santaolalla, a kubai zenészeket pedig argentin tangó-legendák keltik életre. A filmeket összevetve, az első jobban tetszett, de a zenét illetően nem fér kétség a színvonalhoz!

Csupa nagybetűs tangó-örököld , lélegzetelállító stílusban. 2006-ban teljesen megérdemelten nyerte el a Latin Grammy díjkiosztóján a „Legjobb tangó-lemeznek járó díjat”!

A kiemelt dal ez esetben a Taquito Militar, melyet a zeneszerző Mariano Mores és zenekara ad elő. Ez egyébként a koncert és így a lemez záródarabja is, és mind a DVD-ét, mind a CD-ét ezzel a dallal reklámozták.

Emellett személyes kedvencem az első dal, a La Punalada, mely ismét Carlos Lázzari hangszerelését és zongorajátékát dicséri.

 

                                                                             Kellemes szórakozást kívánok !

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Taquito Militar
Mariano Mores és zenekara

3.8 MB 2:44 min
Dalok a Café de los Maestros c. lemezről - CD 2
Various Artists

28.1 MB 20:27 min

 
Tangó-sorozat:
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2010. december 24. péntek, 08:33
tango 1 tango 3

Mivel lépten-nyomon tangó-tánciskolákba botlik az ember, úgy gondoltam, itt az ideje, hogy valódi tangó zene is szóljon, ne csak a modern zanzásított változatai.

Máris egy válogatás-albumról válogatok, mely a Café de los Maestros címet viseli. E dupla lemez egy koncert eredménye, melyet DVD-én is forgalomba hoztak, és amelyet végignézve az embernek az az érzése, hogy a Buena Vista Social Club filmet nézi tangó-változatban, csak itt Ry Cooder-t Gustavo Santaolalla, a kubai zenészeket pedig argentin tangó-legendák keltik életre. A filmeket összevetve, az első jobban tetszett, de a zenét illetően nem fér kétség a színvonalhoz!

Csupa nagybetűs tangó-örököld , lélegzetelállító stílusban. 2006-ban teljesen megérdemelten nyerte el a Latin Grammy díjkiosztóján a „Legjobb tangó-lemeznek járó díjat"!

A kiemelt dal Carlos Lázzari zongoristát dicséri a hangszerelésért és a zongorajátékáért egyaránt.

Megjegyzem, a dalt hallgatva beugrott, ahogy Victor Borge zongorázta a Tell Vilmos-nyitányt, ugyanis mintha a felétől visszafelé játszana a zenekar. De lehet, hogy csak belehallottam...?!?

A jövő héten e dupla lemez második albumáról válogatok majd. Kellemes szórakozást !

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
La cumparsita
Carlos Lázzari

4.8 MB 3:28 min
Dalok a Café de los Maestros c. lemezről - CD 1
Various Artists

29.5 MB 21:29 min