2017. április 23., vasárnap
01
02
03
09
05
06
07
04
08
12_2
13
14
10
11-2
David Bowie, a rockzene kaméleonja
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2016. január 08. péntek, 00:03

bowie1Legújabb, Blackstar c. lemezével ünnepli 69. születésnapját David Bowie, az egyik legsokoldalúbb angol rock zenész.

Pályafutását még a '60- as évek végén kezdte és minden évtizedben volt egy jó szériája - zeneileg mindig meg tudott újulni. Ezt bizonyítja a következő koncert-felvétel is, melyet 2000. június 7- én rögzítettek a BBC Rádió színházában, Londonban.(*) A koncerten 15 dal hangzott el, egytől-egyig Bowie-szerzemények, kivéve az első dalt, melyet a Ned Washington-Dimitri Tiomkin páros jegyez. Társszerzőként feltűnik még Path Metheny a This is not America, John Lennon a Fame, ill. Brian Eno a Hallo Spaceboy c. dalokban.
Kedvcsinálónak személyes kedvencemet, a Let's Dance c. dal kitűnő verzióját választottam, mely a koncert zárószáma is egyben.

(Gyűjtőknek: Eredetileg ez egy bonus CD, melyet később már nem hoztak forgalomba. A dupla válogatás album, amihez e lemez ajándékba járt, Bowie 1968 és 1972 közötti, a BBC Rádió különböző stúdióiban rögzített felvételeinek válogatott kiadása.)

Let's Dance (live)  m                      Bowie at the Beeb (live)  m

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Let's Dance
David Bowie

8.7 MB 6:21 min
Bowie At The Beeb (Limited Bonus CD)
David Bowie

101.9 MB 74:14 min

blackstar3

Az új lemezről pedig külön szóljon a címadó opusz, mely 10 perces hosszával érdemelte mindezt ki,
és a két utolsó dal egymás után, ahogyan a lemezen is követik egymást.

~

Mindehhez kellemes szórakozást kívánok, David Bowie- t pedig isten éltesse sokáig!

(A lemez eleje) m                        (A lemez vége)  m

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Blackstar
David Bowie

22.8 MB 9:56 min
Az album utolsó 2 dala
David Bowie

23.6 MB 10:17 min

 

 
The Modfather in 2010
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2011. január 26. szerda, 14:19

weller2Ahogy az így december-január táján szokásos, a brit Uncut magazin is odaítélte díjait az elmúlt, 2010-es esztendőre vonatkozólag.

A kifejezetten pop-rock zenével foglalkozó lapot 1997-ben alapította Allan Jones, a Melody Maker volt szerkesztője. Olvasótáborát - ahogy azt az IPC Media kiderítette - főként a harmincas éveik második felében járó férfiak (86%) képzik. Havi rendszerességgel jelenik meg és elég jól fogy (70.000-90.000 db példányszámban).

Az idei „Év emebere” Paul Weller lett, a most bemutatásra kerülő 2010-es Wake Up the Nation (Ébreszd fel a nemzetet)c. albumáért.

Az előadóról annyit mindenképpen tudni kell, hogy a 70-es évek végén a Jam nevű triójával mind zenéjében, mind pedig külsőségeiben újjáélesztette a mod-mozgalmat, mely a 60-években a Kinks, Small Faces, Who zenekarok által fémjelzett stílus volt. Tették ezt olyan sikeresen, hogy minden megjelent kislemezük felkerült a slágerlistára, ami azóta is egyedülálló a brit popzenében.

Ezt követően létrehozta a Style Council nevű zenekart, mely kereskedelmi szempontból pont az ellenkezője volt az előzőnek. Majd egy rövidebb szünet után a 90-es évek elején aktiválta magát újra.

A tavalyi album zenei világát illetően abszolút brit és visszaköszön benne mindaz, amihez eddig Weller-nek köze volt. Ebben az eklektikában én felfedezni véltem a Beatles- Day in the Life c. dalát éppúgy, mint David Bowie-t, a punk-rockot, a Jamiroquai-t és még sok minden mást is.

A következő alig több mint negyedórában sokkal több van ! :

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Wake Up the Nation
Paul Weller

37.5 MB 16:23 min
 
Levelek mindenkinek
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2011. január 19. szerda, 14:40

 

Örömmel látom, hogy január 22-én, a Magyar Kultúra Napján - mely Cseh Tamás születésnapja is egyben - az ország több pontján is megemlékeznek a másfél éve elhunyt művészről.

Teszem ezt én is a magam módján, egyrészt, mert így illik, másfelől pedig nagyon szeretem a dalait.

Róla nem kell életrajzi adatokkal szolgálnom, hisz mindenki ismeri Őt. Az életművével már más a helyzet, ugyanis nem éppen „rádióbarát” műfajt képviselt, aminek következtében én is kifejezetten későn ismerkedtem meg lemezeivel. Emlékszem, még a '80-as években, az Ifjúsági Magazinban olvastam a magyar pop-rock legjobb lemezeiből összeállított „szakértői” listát, melynek élbolyában szerepelt Cseh Tamás első 2 albuma, amin én akkor nagyon meglepődtem: először, mert nem is hallottam arról, ki az a Cseh Tamás, másrészt pedig, mert már a címekből sejtettem, hogy ez valami másféle zene lesz, mint az Illés – Omega – LGT.

Párkányi barátom, P.Béla aztán később bőségesen ellátott  Cseh Tamás-albumokkal, melyekért ezúton is köszönet, így e mai összeállítást Neki ajánlom (és főként azoknak, akik számára még ismeretlenek e dalok).

2009 tavaszán a magyar zene krémje elkezdett dolgozni egy „tribute” albumon, amiből aztán sajnos egy megemlékező lemez lett, de a lényegen ez mit sem változtat, ugyanis akik végighallgatja a feldolgozásokat, azok számára  azonnal világossá válik, hogy Cseh Tamás (dalaival együtt) örökké élni fog, hatása a mai zenésztársadalomra szintén megkérdőjelezhetetlen ,egyszóval a nagybetűs Magyar Kultúra része.

 

cseh6

1. Heaven Street Seven: Vasárnapi nép
2. Csík zenekar:
Illegalitásban
3. Péterfy Bori & Love Band:
Forró város
4. PASO:
Amikor Désiré munkásszálláson lakott
5. Másik János:
Minden álmomban 2010.03.23.
6. Napra:
Ten Years After
7. Bin-Jip:
Váróterem
8. Kistehén Melanko:
Budapest
9. Balaton:
Nincsen más
10. Lovasi András:
Gyerekkorom
11. Palya Bea:
A képek dala
12. Quimby:
Benke és Pierre
13. Legát:
Feljelentés
14. Besh o droM: Ausztrália
15. Bognár Szilvia, Herczku Ágnes:
Antoine és Désiré történelemkönyve
16. Etnofon Zenei Társulás: A jobbik részem
17. Tóth Evelin: Eszembe jutottál
18. Cseh Tamás: Szomszédom cse ta

 

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Föhajtás Cseh Tamás elött
Különbözö elöadok

66 MB 72:07 min
Az eredeti dalok
Cseh Tamás

61.6 MB 69:33 min

   
A Régi Csibészek: Rod Stewart és Ron Wood
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2011. január 08. szombat, 00:42

rod

Ismét egy szülinapi köszöntő: ezúttal Rod Stewart- é, aki jan.10- én tölti be a mágikus, 66. életévét.

Anno ezen az Úton indult - gondolok itt a Jeff Beck Groupban vagy a Small Faces- , később Facesben eltöltött éveire, melyeknek hatása ma már ritkán fedezhető fel, miután újabban inkább jazz standard-lemezeit készíti.

A most bemutásra kerülő koncerten viszont megcsillan valami a „régi szép időkből” - erre utal címünk is!

Oldalán a régi jó baráttal, Ron Wooddal 1993- ban ő is felvette a kor divat-diktálta lemezét, ahogy a címben is utal rá: csak úgy „ülve, erősítés nélkül”.


A koncert mindjárt az elején nagy hévvel lobban - erotikától fűtött dalok követik egymást: a Hot Legs (emlékezetes a Tina Turnerrel előadott duett változata), a Tonight's the Night, ill. az elmaradhatatlan Maggie May, mely annak idején 5 héten át vezette az angol és amerikai slágerlistákat.

Ezt négy visszafogottabb hangvételű dal követi: Tim Hardin, Van Morrison, Tom Waits és Cat Stevens dalainak remekbeszabott feldolgozásai - de még mindig a hetvenes évek világából. Ez alól csak a Van Morrison-nóta kivétel, mely csupán egy évvel e koncert előtt jelent meg és itt az énekes (R.S.) újdonsült feleségének (Rachel Hunter- nek) ajánlva énekli e dalt.

Aztán egy népdal, a Highgate Shuffle következik, mely megidézi Rod Stewart folk- os múltját,majd a Faces zenekar legnagyobb slágere, a Stay with Me szól, és a koncert végül a nagy kedvenc, Sam Cooke slágerével a Having a Party c. dallal ér véget.

E dalt egyébként a legutóbbi Rolling Stone magazin hasábjain hozta ismét szóba az énekes, amikor kedvenceiről faggatták: „This is the all-time best going-out-and-getting-drunk song - and that's a long list of songs!”- vagyis a sok-sok nóta közül ez a legjobb, ha az ember egy görbe hétvégére vágyik. Hogy ezekből mennyi jutott Rod Stewart- nak, azt nem tudom, de az biztos, hogy a skót whiskey semmiképp sem ártott meg a hangjának! Remélem, az egészségének sem, amire ezúton emelem poharam: isten éltesse még sokáig!

Végül pedig címében találó ráadás-dal, amely csak a gyűjtőknek kiadott (Collector's Edition) lemezen jelent meg:

Forever Young.

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
unplugged...and seated
Rod Stewart & Ron Wood

40.4 MB 44:10 min
Forever Young
Rod Stewart & Ron Wood

4.1 MB 4:26 min

(unplugged...and seated)  m                                           (forever young)  m

 
Paolo Nutini
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2010. december 24. péntek, 09:35

nutini1
A pop-rock lemezek közül elsőként egy glasgow-i fiatalember, a mindössze 23 éves Paolo Nutini 2. lemezéről válogattam, mely a Sunny Side Up címet viseli, amelyet arra a tükörtojásra mondanak, melynek csak az egyik oldala van megsütve. (Tükörbe fordítva: a napos oldalával felfelé:).

Az apropó, ami miatt a figyelmükbe ajánlom, az az év végi díjeső, mellyel az arra érdemesnek tartott zenészeket kitünteti a szakma, ill. a különféle szakmai fórumok, esetünkben a rangos könnyűzenei szaklap, a brit Q magazin, mely idén Paolo Nutinit választotta az év férfi előadójának úgy, hogy idén nem is jelentkezett albummal. (Valószínűleg még a tavalyi, második korongját díjazták.)

 

nuitini2Különben az énekes-gitáros-zeneszerző karrierje üstökösszerűen ível felfelé, ugyanis már az első lemezével is besöpört szinte minden lehetséges díjat.

 

Ahhoz az albumhoz képest ez egy vidámabb, sokoldalúbb, mondhatni színesebb lemez, melyről kitűnik, hogy Paolo Nutini több zenei stílusban is nagyon jól érzi magát.

 

Mindez számomra megelőlegezi azt, hogy e szimpatikus fiatal muzsikus - hasonlóan két idősebb glasgow-i zenészhez, Eddie Readerhez és Mark Knopflerhoz - idővel csak jobb-és-jobb lesz!

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Dalok a Sunny Side Up c. lemezről
Paolo Nutini

31.4 MB 24:54 min

                                                                   

                                                             Sunny Side Up (ízelítő)  m