2017. április 23., vasárnap
01
02
03
09
05
06
07
04
08
12_2
13
14
10
11-2
Szombat esti Szving-koktél
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2014. június 14. szombat, 13:12


Hölgyeim és Uraim!       Kedves Hallgatóink!

alt

Szerény véleményem szerint a szombat este arra való, hogy az ember elmenjen valahová táncolni.
Lehet, hogy ez egy kissé régimódinak hangzik, de remélem Önök közül is többen így tesznek majd!

Ezért a következő zenei összeállítás - amely ismét a szving jegyében készült - ehhez próbál kedvet csinálni:

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Szombat esti Szving-koktél.
(Hangoljunk az estére!)

59.7 MB 65:12 min
Szombat esti Szving-koktél:   m


Egy biztos:
 én ilyen zenékre nagyon szívesen táncolnék a szombat éjszakában,
ezért ezúton kérek mindenkit: ha tud ilyen helyet, akkor kérem feltétlenül jelezzen!

 Egyéb iránt - akárhol is kötnek ki ma éjszaka, remélem jól szórakoznak majd!


Aki pedig kíváncsi a "szving-koktél" összetételére, az alábbiakban beleolvashat:


01.) Elsőként természetesen az a dal szól, amire az egész műsor felépült és amit midőn először meghallottam, azonnal éreztem, hogy ez egy igazi "intro": megadja az alaphangot és az alaphangulatot is! Az ember ösztönösen egy pohár után nyúlna és rohanna bulizni! Bele a szombat éjszakába. Amit mindenki annyira szeret: Everybody Loves Saturday Night. A dalt egy bizonyos Arthur Podell írta még 1965- ben, mi pedig a tavaly elhunyt brit trombitás és zenekarvezető Kenny Ball jóvoltából hallhatjuk, kinek zenekarát ma már fia, Keith Ball vezeti. Ezen a felvételen is (valószínűleg) őt hallhatjuk és a Kenny Ball Jr. and his Jazzmen- t.

02.) És hogy még mire jó ez a nap, kiderül a köv. dalból, mely a csinos ausztrál nagybőgős, Nicki Parrott által vezetett trió tavaly előtti lemezének címadó dala is volt egyben: It's a Good Day. (A dobok mögött Eddie Metz, a zongoránál pedig Rossano Sportiello ült.)

03.) Kár,  hogy a köv. dalt is "csak hallhatjuk", ugyanis Budapest Bár vendége ezúttal a vonzó Behumi Dóri. Idei lemezükön Fényes Szabolcs dalaiból válogattak, melyek közül a Szeretni bolondulásig ragadta meg a fantáziámat - nem véletlenül! :)

04.) A fenti bókok kijárnak a svéd Carita Boronska- nak is, aki az utóbbi 10 évben Spanyolországban él - ami meg is hallatszik a dalain. Eddigi egyetlen lemezéről a When I'm with You c. dalt választottam.

05.) A fiatal skót Paolo Nutini a velszi Jools Holland vendége volt a köv. felvételen, amely 2009- ben Újévkor hangzott el a BBC- in. Ez a Lovin' Machine, melynek hőfoka az előadók temperamentumával abszolút azonos, minket pedig kellőképpen felpörget!

06.) Ugyanez érvényes a mindössze 20 esztendős kanadai Nikki Yanofsky felvételére is, melyben felfedezhető némi latin íz is: Relax Max. Egy biztos: Pihenni erre a dalra sem fogunk! :)

07.) Paolo Nutini visszatér és elénekli a Pencil Full of Lead c. szerzeményét, mely a nagyszerű Sunny Side Up c. 2009- es (5x -ös!) platinalemezéről való. Nutini esetében sokaknak eszébe juthat, hogy netán olasz felmenőkkel rendelkezik és bizony jól sejtik: a család toszkánai származású, de vele már a 4. generáció él Skóciában. A 27 esztendős énekes-gitáros-dalszerző nemrég a Dublini Olympiában adott koncertet, amiről a közeli Ciao bella Roma étteremben szereztem tudomást. Úgy tűnik, az olaszok is magukénak érzik Őt, és ez így nagyon is rendben van!

08.) Hogy milyen lehet az, amikor az olaszok amerikaiak akarnak lenni, az pedig kiderül az Americano c. dalból, melyet ezúttal - speciel - az amerikai Brian Setzer Orchetra ad elő. 

09.) Na és hogy milyen olasznak lenni? Erről a leghíresebb dal állítólag - olasz forrásból tudom! - Toto Cutugno világslágere, az L'Italiano. De mivel tőle mindeki ismeri e fülbemászó melódiát, ezúttal az osztrák-olasz Patrizio Buanne szvinges verziója szólal meg!

10.) A köv. dal is egy feldolgozás, mégpedig George Benson által, aki tavalyi lemezét teljes egészében Nat "King" Cole emlékének szentelte. Az I'm gonna sit right down and write myself a letter c. dalban pedig kísértetiesen hasonló hangot "üt meg", mint kiemelt példaképe.

11.) Nat "King" Cole lánya, Natalie Cole is több ízben énekelte édesapja dalait. Lényegében minden lemezére jut egy-egy ilyen felvétel. Tavaly viszont olyat csinált, amit előtte még sohasem: édesapja egyik lemezét egy-az-egyben újra felénekelte. Ez a legendás latin lemez volt, mellyel a papa anno betört a spanyol nyelvterületre (is). Mi , itt, viszont egy hamisítatlan szving nótát hallhatunk Natalie Cole- tól, az It's allright with me címűt 2008- ból.

12.) A köv. dal annyiban illeszkedik a sorba, hogy szintén egy "tribute album"- ról való. B.B. King '99 -es Louis Jordan - emlékalbumáról van szó, melyről ezúttal a Cho Choo Ch' Boogie- t választottam a sok nagyszerű feldolgozás közül.

13.) Kenny Ball- al kezdtük, de ha róla van szó, kihagyhatatlan a köv. dal, mely lényegében a legnagyobb slágere. Ez a híres Moszkvai esték, melyet 1961- ben Midnight in Moscow címmel játszott el zenekarával. Óriási világslágert csináltak belőle, melyet egy ízben haza is vittek Moszkvába, hogy ott is előadják. Mindmáig ez az egyik legismertebb orosz melódia külföldön.

14.) A másik pedig a Fekete szemek, az Ochi chyornye. Ki gondolná, hogy ez az ukrán versre írt keringő már több, mint 100 éves! Egyébként orosz cigánydalként jegyzik és a dzsessz zenészek egyik kedvenc darabja. A sok nagyszerű verzió közül én az orosz származású - jelenleg Kanadában élő - zsidó énekesnő, Sophie Milman- ét választottam.

15.) A Paris Combo- ban is ott van az a bizonyos "vonóhúzás", ami a szvingben különösen jól szól és mindez francia nyelven is jól hangzik. Ha nem hiszik el, győződjenek meg róla! A bizonyíték erre a Senor c. dal.

16.) Hangulatában jól passzol ide az olasz Vinicio Capossela Che cosse L'amour c. dala, amely több Putumayo-válogatáslemezen is szerepel, így mára valószínűleg ez a legismertebb szerzeménye az olasz Tom Waits- ként is emlegetett énekesnek, ki hazájában a vájtfülűek egyik nagy kedvence.

17.) Két fiatal angollal folytatjuk a sort, akik nemcsak a tehetségük, de a legnagyobb gázsit biztosító lemez-szerződésük által is "elhíresültek" a zene világában. Ahogy illik, a hölgyeké az elsőbbség: Clare Teal bemutatkozó albumának első dala szól, az All for Love, mely saját szerzeményeként van feltüntetve a lemezborítón, melyen Michael Bublé ajánló sorai is megtalálhatók.

18.) Jamie Cullum a másik brit titán, kinek bemutatkozó lemeze huszonegynéhány éves korában lett "nagy szám". A címadó dal pedig úgyszintén. Azóta fut a szekér, ahogy mondani szokás, de a koncertjein 2 óránál tovább sohase játszik. És ezúttal mi sem, így mai műsorunk egyik utolsó dala lett a Twentysomething - tiszteletben tartva Jamie Cullum elveit is :)
                                                                             
19.) Már csak két dal van hátra: előbb a már szóba hozott kanadai Michael Bublé énekel, aki nemrég itt Dublinban egy héten át adott teltházas koncertet az O2- ben. És hogy ez mekkora esemény volt itt, ahhoz legyen elég annyi, hogy több étterem a koncert időpontjához igazította a menüjét és a nyitvatartását! A mi zenei étlapunkon tőle a Save the last dance for me c. örökzöld szól az It's Time c. albumáról, jelezve, hogy több szempontból is "idő van"!

20.) Utolsó dalként pedig a holland Trijntje Oosterhuis Another Saturday Night c. dala sejteti, hogy lesz még egy másik szombat este is, sőt! Amit én a magam részéről megígérhetek: a kimaradt daloknak köszönhetően még egy szombat esti szving koktélt biztosan keverek majd Önöknek a jövőben - valamikor... Addig is, ha tehetik vágjanak neki a szombat éjszakának, hátha vannak helyek, ahol efféle zenék is szólnak és akkor már nem volt hiába ez az egyórás kedvcsináló, mely remélem elnyerte az Önök tetszését is! :) A viszont hallásra!

 

 

Hozzászólások  

 
0 #2 Marika 2014-06-16 09:47
Norbi, öröm hallgatni. Köszi. :)
Idézet
 
 
0 #1 Feri 2014-06-14 18:57
Norbi ez nagyon jó kis összeállítás lett! :-)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés