2017. április 23., vasárnap
01
02
03
09
05
06
07
04
08
12_2
13
14
10
11-2
Jazz- és Blues - karácsony
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2013. december 23. hétfő, 09:31

blues 2A blues-szekcióban ma egy olyan albumot mutatok be, amely nyugodtan szerepelhetne a jazz-oldalon is. Különös, hogy az ott található albumra ugyanez vonatkozik. Mindkettő a Putumayo kiadó gondozásában látott napvilágot és a legjobb válogatáslemezeik közé tartozik.

Én is egy ilyen lemez kapcsán ismertem meg az időközben több,mint 100 albumot is megjelentető kiadót. Nagy szerencsém volt, ugyanis mindmáig az a lemez a kedvencem, történetesen a Swing around the World (Szving a világ körül) c., melyre P.Pista barátom, a párkányi lemezbolt tulajdonosa hívta fel a figyelmemet. Kitűnő ízléssel ezt hozta el elsőként üzletébe a sok Putumayo -lemez közül. Ez a pozitív élmény aztán a későbbiekben arra ösztönzött, hogy mindent meghallgassak e kiadó termékeiből, ami csak a kezem ügyébe került. Közben pedig szépen lassan kinyílt a világ, a kiadó pedig a világ vezető világzenei kiadójává vált.

A most bemutatásra kerülő lemez a Jazz- és Blues-karácsony c. viseli, mely pontosan jelzi is az album stílusát. Mint ahogy Alex Henderson megjegyzi az allmusic.com oldalán található lemez-kritikájában: „e karácsonyi válogatás fél lábbal a dzsesszben, a másikkal pedig a bluesban van".

Írásának végén csupán azt kifogásolja, hogy lehetett volna hosszabb is e válogatás, mint fél óra, de mindent összevetve le a kalappal a válogatás készítői előtt, akik nagyszerűen gyűjtötték egybe a dzsesszes blues ill. blues-os dzsessz dalokat a '60-as évektől egészen napjainkig.

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
All I Ask For Christmas
Mighty Blue Kings

6.7 MB 2:57 min
A Jazz and Blues Christmas
Various Artists

76.1 MB 33:15 min

 
"A könyvelőnő álma"
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2011. január 25. kedd, 16:35

Janiva Magness, kit hallhattunk már vokálozni Doug MacLeod albumán, ma az egyik legfényesebben ragyogó blues-csillag Amerikában - hazánkban mégis szinte ismeretlen.

Karrierje nem volt épp zökkenőmentes: családja és közvetlen környezete inkább lebeszélte e pályaról, mintsem bátorította volna. Heti 40 órát dolgozott egy építőipari vállalatnál és csak alkalmanként lépett fel éjszakai bárokban. (Mintha csak az Omega együttes dalából lépett volna elő.)

Mondhatni tipikus „nehéz” blues-előélet, melynek végén – végül is – elragadta Őt a Blues, bár eleinte kétség kívül szükség volt a „Blues-Brothers”-ekre, ugyanis pályája elején - mások lemezein -vokálosként tűnt fel.

 

Mára már megannyi rangos díj és elismerés büszke tulajdonosa. A Soundboard Magazin által adományozott B.B.King-díj, a Jim Croce-díj, a New Times Magazin díja, stb... mellett ma már Európa nyugati fele is a lábai előtt hever.

Az általam kiválasztott albuma a hetedik  a sorban és az első, mely a legendás Alligator Records gondozásában jelent meg.

Az album elé ízelítőként kiválasztott "You sound pretty good" c. dalban a banjo és a fúvósok különös New Orleans-i ízt kölcsönöznek a Turmes-szerzeménynek és az egész lemez hangulatát jellemzi a fúvósok által biztosított plussz dinamika, melytől az egész olyan igazi "mellbevágós" blues zene.

Az énekesnő több albumával is találkozunk majd a jövőben, ugyanis kifejezetten egyenletes és magas színvonalú produkciókhoz adja a nevét.

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
You Sound Pretty Good
Janiva Magness

5.6 MB 2:27 min
What Love Will Do
Janiva Magness

64.5 MB 28:11 min


 
Doug MacLeod - Whose Truth, Whose Lies ?
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2011. január 10. hétfő, 05:08

doug1- "Hé, Haver ! Mi ez a zene ?!? Valami blues-folk ?!?

-  Öregem, nem tudom, mit mondjak ! Remélem „ez” én vagyok- pár dolog így ért bennem össze.

Az én zeném - a tükörképem: honnan jöttem és ki is vagyok valójában?

Két út ért össze benne: az egyik Észak-kelet Kanadából, Maritime provinciáiból és Új Skóciából a másik pedig az USA déli és dél-keleti részeiről indult.

Ezek a dalok onnan érkeztek."

„Ezt az albumot feleségemnek, Patti Joy-nak ajánlom, aki tudja, mi az igazság és mi a hazugság.”

(Doug MacLeod, Torrance CA, April 3, 2000)

Doug MacLeod a Taylor 712-es gitárján előadott blues-folk dalai hallatán az emberben, miután tisztázódtak a zene stílusávál kapcsolatban felmerülő kérdések- melyekre az előszóban az énekes-gitáros-zeneszerző-szövegíró maga ad választ, felmerül az újabb – jogos - kérdés: Miért nem hallott még erről zenészről, holott az Óceán túlpartján elég ismert? Miért van az, hogy Amerikából sosem a valóban értékes zenei produktumok, hanem a könnyen fogyasztható, B-kategóriás termékek lepik el hazánkat? (Sajnos így van ez az élet más kellékeivel is.)

Ezen a csorbán próbálok kicsit köszörülni, amikor reményeim szerint olyan albumokat mutatok majd be, amelyek – ha aktív zenehallgatást is igényelnek (nincs abban semmi rossz-sőt!) - az USA „másik” arcát is megmutatják, mint teszik azt Jim Jarmusch vagy a Coen-testvérek filmjeikben.

Ezt a lemezt leginkább este 10 után ajánlom meghallgatásra, elejétől a végéig. Mint egy jó bor, így adja ki leginkább a szövegek fanyar ízét, melyeknek minden esetben nagyszerű párja a zene; melyben néha hallható a csodálatos Janiva Magness is vokálosként, kit a jövő héten mutatok majd be ugyanitt.

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Whose Truth, Whose Lies?
Doug MacLeod

114.8 MB 62:42 min

 
Sisters & Brothers
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2010. december 31. péntek, 17:09
bibb sisters and brothersA következő album valószínűleg azoknak is tetszeni fog, akik nem kifejezetten blues-rajongók, hát még azoknak, akik szeretik e műfajt.

Elsősorban azért mert három csodálatos hangú énekes hallható a lemezen, a két fehér bőrű, de fekete hangú énekesnő, „Mississippi királynői”: Maria Muldaur és Rory Block és nem utolsó sorban az énekes, gitáros Eric Bibb, akit a legjobban ismerek közülük, mitöbb volt szerencsém látni-hallani Őt itt Dublinban egy nagyszerű koncerten. Testközelből teljesen közvetlen, szerény, barátságos embernek tűnt, olyannak, mint aki megfogadta Bob Dylan tanácsát: „Csak egyszerűen, ne ülj fel a divatoknak!”, melyet kisfiúként kapott még, amikor Dylan a család vendége volt. Otthonukban gyakran megfordultak a híres folk énekesek, mint pl. Odetta, Pete Seeger, vagy a keresztapja, Paul Robeson. Köszönhető volt ez édesapjának, Leon Bibb-nek, ki maga is ismert folk énekes,gitáros. A család leghíresebb zenésze viszont John Lewis, a Modern Jazz Quartet zongorstája, akinek emléke előtt Szakcsi Lakatos Béla tisztelgett abban a évben , amikor a zenész elhunyt - annak leghíresebb szerzeményével,a Django c. dallal, saját Na dara (Ne félj) c. albumán.

Az album címéből következik, hogy szerepelnek benne spirituálék is a folk-blues dalok mellett, melyről a Travelling Woman Blues c. dalt emeltem ki, mely Rory Block szerzeménye, aki nemcsak énekel, de gitározik is a lemezen. Ebben a dalban Maria Muldaur-ral egy felejthetetlen duettet énekelnek.

  Az albumon három Eric Bibb-szerzemény szerepel majd és két ismertebb dal feldolgozása: a Bill Withers-féle „Lean on me” és a már említett Bob Dylan által írt Don't Ever Let Nobody Drag Your Spirit Down c. dal.

 Kellemes szórakozást kívánok !

 

 
Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Traveling Woman Blues
Rory Block és Maria Muldaur

6.2 MB 4:29 min
Sisters & Brothers
Eric Bibb, Rory Block & Maria Muldaur

71.4 MB 52:01 min