2017. április 23., vasárnap
01
02
03
09
05
06
07
04
08
12_2
13
14
10
11-2
1001 lemez, amit jó hallgatni: karácsonyi lemezek
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2013. december 23. hétfő, 01:11

nils landgren A kategóriát jelölő fotón a 2006-ban megjelent „1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz" c. könyv borítója szerepel, mely természetesen először angolul jelent meg 2006-ban, azzal a céllal, hogy a Rock and Roll 50. születésnapja alkalmából összegyűjtse a azon lemezeket, melyek rockzene-történeti szempontból a legfontosabbak. (Természetesen a könyvet író mintegy 90 szakértő véleménye alapján.)

Szerény véleményem szerint a Paul Gambaccini- féle lista szakértőibb, az viszont kifejezetten csak a pop-rockzene területéről válogatott. A fenti kiadványban viszont fellelhetőek más zenei műfajok képviselőinek albumai is. Lényegében ezt az egy szempontot tartottam meg a saját „1001 lemez" válogatásakor. Éppen ezért az egyéni összeállításhoz más cím dukált, mely egyben ki is fejezi szándékaimat: „1001 lemez, amit jó hallgatni" vagy végighallgatni. Egy idő után ugyanis arra lettem figyelmes, hogy igazán ritka az az album, melyet az ember szívesen hallgat végig és nem válogat róla. Ezek az albumok minden esetben képesek egyfajta hangulatot teremteni , telis-tele vannak jobbnál-jobb dalokkal és ha eklektikusak is, nem törik meg a varázsuk.

Példának okáért a Dire Straits: Brothers in Arms c. lemezén szinte csak remekművek hallhatóak, de kissé összetákoltnak tűnik, míg a „Communiqué"c. album számomra teljesen egységes és egyfajta varázskört von maga köré- ezért az utóbbinak van helye az összeállításban. Természetesen ez nagyon szubjektív, de épp ez a lényege. Csak és kizárólag olyan lemezeket válogattam be, amelyek aktív zenehallgatást igényelnek és jó végighallgatni őket.

Bevallom őszintén, hogy az első két albumra csak most pár hete, a karácsonyi lemezek keresése alkalmával bukkantam rá, tehát még friss az élmény, de ha választanom kellene az összes karácsonyi lemez közül, amelyet feltennék Karácsony este, ezekre esne a választásom.

Az első Nils Landgren koncertlemeze. Ő a skandináv zenei élet meghatározó alakja, aki a barátait hívta segítségül e karácsonyi koncert felvételéhez. Rá különben is jellemző az együtt zenélés. Számtalan lemezen közreműködött különféle minőségben (harsonás, énekes, producer). Én kissé későn találkoztam vele- egy ACT- válogatáson, ahol Sting Fragile c. dalát dolgozta fel (zseniálisan!). Abban a dalban Rigmor Gustafsson volt a partnere. Itt Viktoria Tolstoy, Ida Sand és sokan mások. A lemezt 2005-ben vették fel egy stokholmi középkori templomban.

Egy igazán szép karácsonyi koncert !

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Christmas Song
Nils Landgren és barátai

4.2 MB 3:46 min
Christmas with my Friends 2006
Nils Nandgren és barátai

84.9 MB 72:02 min

 

gryllus

 

 

A második lemeze mottója akár a Coen-testvérek Nagy ugrás c. filmjéből az a biz.,sokat elhangzó mondat is lehetne, miszerint: „A kicsiknek!"

Ez volt Gryllus Vilmos szándéka, amikor elkészítette a Karácsonyi angyalok c. lemezét, melyen saját szerzeményei mellet egy népdal feldolgozása és egy Michael Praetorius mű is felcsendül. Hála istennek Ő nem szorul bemutatásra így már csak kedves figyelmükbe kell ajánlanom e maxi-CD-ét !

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Fehér karácsony
Gryllus Vilmos

1.6 MB 1:43 min
Karácsonyi angyalok
Gryllus Vilmos

15.4 MB 15:35 min

 
1001 lemez, amit jó hallgatni: John Coltrane & Johnny Hartman
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2011. február 17. csütörtök, 12:39
Ismét egy csoda-lemez itt ezen az oldalon, melyet először D.Péter barátom mutatott még évekkel ezelőtt és most, hogy Kurt Elling elkészítette e lemez előtt tisztelgő albumát, és ezt tavaly Grammy-díjjal jutalmazták, itt az ideje, hogy bemutassam az eredeti, mindössze félórás Coltrane & Hartman albumot, mely címében is csak a két művész nevét szerepelteti.

Elöljáróban Kurt Elling-et hallhatjuk, amint elmeséli a lemez történetét, miszerint 1963 egyik havas márciusi reggelén a két zenész útban a stúdióba épp az autórádiót hallgatja, ahol felcsendül Nat ”King” Cole-tól a Lush Life c. dal, amire Johnny Hartman, az énekes azonnal megjegyzi, hogy e dalnak is feltétlenül szerepelnie kell majd a lemezen, így eggyel bővült a repertoár...:)

A két zenész: Johnny Hartman (akinek az álma, hogy egyszer akkora énekes lesz majd, mint Frank Sinatra) és John Coltrane (akit hallhatunk majd Miles Davis oldalán is játszani a jazz szekcióban) már a negyvenes évektől ismerték egymást, még Dizzie Gillespie zenekarából. A lemez Coltraine ötlete volt és amikor Hartman megtudta, hogy mire kérték őt fel, kissé hezitált, ugyanis nem tartotta magát jazz énekesnek. Ezért Bob Thiele (az album producere) elküldte őt a Birldland-be, hogy hallgassa meg Coltraine-ékat és beszéljék meg. A koncerten Hartman egy kissé kétségbe esett ugyanis a zenekar „elég vad zenét” játszott, de miután kiürült a bár, Coltraine előállt az ötletével, ami merőben különbözött az esti programtól. McCoy Tyner zongoristával hármasban átfutották a dalokat, melyek kifejezetten az énekes hangjához lettek kiválasztva, majd megegyeztek, hogy a jövő héten feljátsszák azokat.

Vissza, ill. előre az időben: azon a biz. napon - március 7-én - miután megérkeztek a stúdióba, rágyújtottak, viccelődtek, beszélgettek a dalokról, amiket játszani fognak aznap, melyeket már kívülről ismertek mindnyájan, hisz jazz standardokról van szó, így nem kellett instruálni senkit sem, hogyan és miképpen játsszon. Majd bevonultak a stúdióba és elsőre feljátszották a dalokat – kivéve a You are too beautiful c. dalt (mely szintén Rogders-Hart szerzemény, akárcsak a My funny Valentine), melyet meg kellett ismételni, mert Elvin Jones elejtette az egyik dobverőjét felvétel közben :) .

Miután végeztek a felvétellel, elbúcsúztak egymástól és hazamentek. Egy évvel később John Coltrane - ugyanezzel a zenekarral - elkészítette minden idők legjelentősebb jazz lemezét, a Love Supreme-ot, melyet sajnos csak három évvel élt túl , Johnny Hartman pedig a következő két évben még két lemezt énekelt fel az Impulse kiadónak. A hetvenes években kissé eltűnt, igazi visszatérése 1980-ban volt, két évvel halála előtt.

Ez a lemez viszont mindmáig őrzi a pillanat varázsát és e két művész emlékét, ezért olyan jó újrahallgatni és ezért olyan könnyű nekünk emlékezni „It's easy to remember”...

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
It's Easy to Remember
Kurt Elling

9.4 MB 4:07 min
Coltraine & Hartman
Coltraine & Hartman

42.9 MB 31:14 min
Lush Life
Nat King Cole Trio

3.8 MB 3:20 min


 
1001 lemez, amit jó hallgatni: Bebo és Chucho Valdés - Örökre együtt
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2011. február 08. kedd, 01:56

valdes juntos siempreAz igazat megvallva, egy hétig a fülemen a fejhallgatóval jártam a várost, miközben a Grammy-díjas lemezeket hallgattam, de mindig ennél a lemeznél kötöttem ki, amikor valami igazán jót akartam hallani. Ezért nem is volt vitás, hogy az e heti 1001 legjobb lemez kategóriába ezt az albumot választom.

Az album címe Juntos para Siempre, ami magyarul azt jelenti, hogy Örökre együtt.

Az életben sajnos ez nem sikerült nekik, ugyanis az apa, Bebo Valdés 1960-ban elhagyta Kubát, így fiával 18 évig nem találkozhatott, és később is csak ritkán. Az egyik ilyen megható pillanatot örökítette meg az a videofelvétel, amely bekerült a Calle 54 c. dokumentumfilmbe is.


A 71 éves fiú, Chucho Valdés (jelenleg a világ egyik legelismertebb zongoristája) annak idején természetesen az apjától tanult meg zongorázni. Csodagyereknek indult és be is váltotta a hozzá fűzött reményeket.

Ez a hetedik Grammy-díja és idén is felterjesztették. Az album sok más elismerésben is részesült, többek között a Latin Grammy-díjat is elhódította, így mindkét Grammy-díj kiosztón elnyerte a Legjobb latin jazzlemez díját.

Csupán két zongorista és az örökzöld dallamok - de bennük megannyi humor, ötlet és improvizáció! 
Mondanám: Zene a javából! 

Én egy hete minden nap meghallgatom és mind jobban tetszik. Remélem Önöknek, Nektek is tetszeni fog!

m

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Bebo és Chucho Valdés - Örökre együtt
(részletek)

78.6 MB 34:19 min

 

 

 
1001 lemez, amit jó hallgatni : Elis és Tom
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2011. január 24. hétfő, 05:10

elis1Az 1001 legjobb lemez sorozatban e héten egy mindenféle szempontból legendás albumot mutatok be a Jobim-hét kapcsán. Egyrészt sokan ezt a lemezt tartják minden idők legjobb bossa nova-lemezének, másrészt az énekesnőt minden idők legjobb brazil énekesnőjének.

Jobim-ról tudjuk, hogy kicsoda és a lemezen közreműködő többi zenész, mint Oscar Castro-Neves, Paulinho Braga vagy az énekesnő második férje, Cesar Camargo Mariano is azóta legendává vált. (Hallhatjuk őket majd a komolyzenei szekcióban a Yo-Yo Ma - albumon is.)

A lemezt mindössze két nap alatt játszották fel Los Angeles- ben, mintegy 10 évvel a bossa nova-őrület után, 1974-ben. És bár Elis Regina már előtte is énekelt Jobim-dalokat, ahogy Tom Moon írja könyvében: „itt olyan óvatosan és kíváncsian énekelte a dalokat, mint aki először ízlel meg egzotikus gyümölcsöket.” Jane Monheit dzsesszénekesnő pedig a köv.képpen fogalmaz: „Az agyonjátszott dalokba visszahelyezték azt a nyugalmat, mely eredetileg is lényegük volt.”

A legtöbb felvételt elsőre játszották fel (nem ismételték meg) és a keverés is minimális volt az utómunkálatok során.

elis21

Szinte hihetetlen, de a '74-es album az USA- ba 1990- ig nem került forgalomba, akkor is csak rövid időre és végül a Verve kiadó egyik sorozata részeként készült belőle jó minőségű CD- lemez.

Az album első dala, az Aquas de Marco, mely címében az esős évszak kezdetét, a nyár végét jelöli, szinte kuriózum. Hazájában megválasztották minden idők legjobb brazil dalának, szövegét versként tanítják biz. középiskolákban, ahogy pedig itt duettben éneklik, azt nem lehet megtanítani sehol! Mitöbb, az ezt követő dalok is kivétel nélkül úgy sorakoznak egymás után, mint a felfűzött gyöngyszemek. A lemez szinte minden hangját a nyugalom és a béke lengi körül.

Sajnos e harmóniát az énekesnő saját életébe nem tudta becsempészni. 

Beceneve „furacao” (hurrikán) az életvitelére is utalt, és amikor 1982- ben kábítószer túladagolással kórházba szállították, hiába virrasztott dalait énekelve Sao Paolo utcáin 25 000 ember, Brazília leghíresebb énekesnője 36 éves korában elhunyt.

(Mindhárom gyermeke sikeres zenésszé vált azóta. Leghíresebb közülük a legkisebb, Maria Rita.)

 

m

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Elis & Tom
Elis Egina & A.C.Jobim

52.9 MB 37:55 min


                                     (Aquas de Marco) Március vizei

Itt egy bot, itt egy kő

Itt egy útnak a vége

Itt a többi fatönk

Itt egy kis magány még

A terve egy háznak

A test paplan alatt

Kocsi, mi beragadt

Sár miatt, sár miatt

Itt egy üvegszilánk

Itt a lét, itt a nap

Itt az éj, a halál

Egy csapda, mely elkap

A vízen, hányódva

Szárnyakon, repülve

Egy sólyom, egy fecske

Tavasz ígérete

Itt egy virágzó tölgy,

Egy lépre csalt róka

Egy göcsört a fában

Egy rigó halk dala

És mesél a folyó

Március vizéről

Az ígért életről

Szíved öröméről

Egy erdő, mit szél tép

Szikla és zuhanás

Egy rög, egy karcolás

És aztán semmi más

Itt egy bot, itt egy kő

Itt egy útnak a vége

Itt a többi fatönk

Itt egy kis magány még

Itt van a szabad szél

Itt az űr, itt egy fény

Itt a lejtő alja

A gyanú, a remény

Egy kígyó, egy vessző

Ez Jani, ez Áron

Egy tövis kezedben

Egy marás lábadon

És mesél a folyó

Március vizéről

A szenvedély elmúlt

Az öröm szívedből

Ez egy por, ez egy szem

Ez egy méh, szúrása

Egy hunyás, egy héja

Az éj gyors csapása

A lábad, a földön

A hús és a csontok

A feldübörgő út

Csúzliból kavicsok

Kötőtű, tűlevél

Egy csípés, fájdalom

Egy csiga, egy talány

Egy fullánk, egy folton

Egy hal, egy villanás

Egy ezüst ragyogás

Egy harc, egy fogadás

Ott fönt egy szivárvány

Szoros a hegyekben,

Egy ló és egy öszvér,

A messzi zátonyon

Három futó árnyék

A jó fekvőhelyen

A sornak legvégén

Rémület az arcon

Veszteség, nyeremény

És mesél a folyó

Március vizéről

Az ígért életről

Szívedből, szívedből

Itt egy pont, itt egy szög

Egy fűszál, egy tüske

Itt egy csepp, itt egy csöpp

És a mese vége

Ez egy bot, ez egy kő

Egy véget érő út

Egy sereg fatönk közt

Ez egy magányos út

Egy rakomány tégla

A reggel fényében

Egy fegyverdörrenés

A haldokló éjben

Egy üvegszilánkja

Az élet és a nap

Egy tőrkés, a halál

Vége a futásnak

Egy mérföld, egy muszáj

Egy ütés, egy vágás

Itt egy lány, itt egy rím

Egy nátha, fejfájás

És mesél a folyó

Március vizéről

Elmúlt a vágy végleg

Az öröm szívedből. 

 

 

 
1001 lemez, amit jó hallgatni : " A világ legjobb lemeze." (B.B.)
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2011. január 18. kedd, 14:58


neck1Erről a lemezről először Benedikty Béla műsorában hallottam ,kinek akkoriban volt egy műsora a Danubius-on, mely nálam azóta is etalonnak számít. De nemcsak nekem tetszett annyira, ugyanis emlékszem a rengeteg betelefonáló miatt pl. az egyik műsort úgy-ahogy-van meg kellet ismételni !

Azóta sem emlékszem ilyenre. Pedig a dalok főként az '50-es évekből szóltak (Doris Day, Nat king Cole,...) ill. Benedikty Béla kedvenc lemezeiről forgatott le pár dalt, korszakoktól és stílusoktól függetlenül. Ott hangzott el két dal erről az albumról is, a következő kísérőszöveggel:

”Szerintem ez minden idők legjobb lemeze! Röpke két nap alatt játszotta fel a két gitáros és tán emiatt is sikerült a lemeznek megőriznie azt az üde hangulatot, amiben készült.”

Szó-mi-szó ez Mark Knopfler egyik legtermékenyebb és legjobb korszaka volt (a '89-'91-ig). Miután barátai kihagyták őt a Traveling Wilburys nevű sztárcsapatból, dacból megalakította a Notting Hillbillies-t, melyet a kritikusok nem, de közönség annál inkább szeretett ; írt filmzenét, megírta a Dire Straits mindmáig utolsó albumát és 1990-ben egyik példaképével Chet Atkins-szel elkészítette ezt a mindössze 40 perces lemezt, melyen főként country-örökzöldek feldolgozásai hallhatóak, plusz 2 swing-sláger, illetve az utolsó dal, melyet szerzőként ő maga jegyez.

Chet Atkins-re megfiatalító hatással volt a közös munka és a kritikusok szerint e lemez pályájának egyik csúcsa.

Abban a bizonyos műsorban a lemez első dala mellett a 4. hangzott még el, mely nekem is a kedvencem, így ízelítőül ezt választottam az album elé. Ebben 2.45-től a dal végéig olyan örömzenét hallhatunk, amely ritka!

Az album után pedig a „Könnyek (Tears)” c. Django Reinhardt és Stephane Grappelli szerzemény feldolgozása hallható majd, utalva a két zenész e havi születésnapjára.

A lemezhez jó szórakozást kívánok mindenkinek, Benedikty Bélának pedig ezúton köszönöm az élményt- mely esetemben egy életre szólt !

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Just One Time (Don Gibson)
Chet Atkins & Mark Knopfler

5.8 MB 4:13 min
Neck and Neck
Chet Atkins & Mark Knopfler

52.8 MB 38:27 min
Tears (D.Reinhardt/S.Grapelli)
Chet Atkins & Mark Knopfler

5.4 MB 3:54 min

 
1001 lemez, amit jó hallgatni: Chava Alberstein - End of the Holiday
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2011. január 10. hétfő, 01:02

 

ca7 ca8

 

E lemez egy házaspár közös gyermeke. Chava Alberstein, aki hazájában élő legendának számít
(ekkor már 53 albummal a háta mögött) és férje Nadav Levitan, költő és filmrendező szerelemgyereke.
Mindezt azért merem leírni, mert e lemez hangvételét és témáit illetően némiképp
különbözik az ezt megelőzőektől, hangulatán pedig érződik a közös munka öröme.

::

Az énekesnő, akit a legnagyobb példányszámú izraeli napilapban
hazája legjelentősebb női folk-énekesnőjének választottak,
már 17 éves korától készít felvételeket - jiddis, héber és angol nyelven egyaránt.
Eleinte csak folk-dalokkal lépett fel, majd a '80- as évektől kezdve saját szerzeményeivel is nagy sikert aratott.
E téren átütő nemzetközi sikerét a Klezmatics zenekarral közösen felvett Well (Kút) c. albumával aratta.

~

Ezután készült el a most bemutatandó lemez, melynek verseit a férj, hozzá a zenét pedig a feleség írta.

A dalok életképek Izrael jelenéből (kivéve az utolsót, mely New York- ban játszódik).

További méltatás helyett álljon itt két dal fordítása, melyekért ez esetben én vagyok a felelős,
bár azonnal szembesültem vele, hogy a dalok – versek lévén – lefordíthatatlanok (már angolból is).

Viszont a lényeg talán kivehető belőlük, a többi pedig hozzágondolható.

 

 Az album elé ajánlott dal, mely a teafőző fütyülésével kezdődik:

Fütyül a teáskanna

Hirtelen az egyikünk felébred

és szétzilálja a monoton csendet,

mely pár órát enged,

hogy elfeledj engem

s én elfeledjelek téged.

 

Kimegy teát főzni a konyhába:

vizet tölt kettőnknek a kannába,

felteszi közepes lángra,

majd otthagyva 

megfeledkezik róla.

 

Aztán hirtelen -

a teáskanna fütyülni kezd,

jelez,

hogy felforrt a víz!


Mire mindketten rohanunk

és a tűzhely előtt futunk össze:

egymásba-botolva, kezünk összekeveredve -

pont úgy, mint a víztározónál a fecskék reggelente.

 

Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
Boiling Water
Chava Alberstein

3.9 MB 2:50 min
Chava Alberstein - End of the Holiday
(részletek)

18.7 MB 20:23 min
Fellini In New York
Chava Alberstein

4.7 MB 3:24 min

            Boiling Water  m                           End of the Holiday  m                           Fellini in New York  m

 


Az utolsó számban hallható dallam pedig, melyet a harmonika ismétel, a Fellini-filmek zenei világát idézi:

 

Fellini  New York- ban

Zuhog; s egy barna eresz alatt,

melyről már mállik a festék,

három városi galamb tart pihenőt,

hogy rájuk ne essék.

 

Ez eső engem egy olasz pesszóba zavart be:

kihalt kávézó egy esős nap kellős közepén,

melyben csupán három vándor lelt véletlenszerű menedéket,

úgy mint a galambok a mállott hamu-szín oszlop ereszén.

 

Hogy mit olvas az asztalszomszédom,

olvasószemüveg nélkül nem látom,

...majd homályosan kiveszem Fellini nevét...

igen Fellini...Federico Fellini...

 

De mit keres Fellini egy New York-i újság címlapján?

 

    - Hacsak meg nem halt?! -

           - Valóban!.. -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1001 lemez, amit jó hallgatni: Roby Lakatos - Live from Budapest
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2010. december 30. csütörtök, 08:39

roby1Az 1001 lemez, amit jó hallgatni - sorozat e héten több darabbal is bővült. Lényegében minden kategóriában ilyen lemezek kerültek bemutatásra. Az az album, amit ezúttal ajánlok a figyelmükbe egy olyan darab, amit egyébként is nehéz lenne beskatulyázni.

Roby Lakatos és zenekara 1999 májusában, a budapesti Thália Színházban adott koncertjének felvételéről van szó.  

A világszete elismert hegedűvirtuóz 1965-ben született a lehető legjobb helyre: felmenői között találjuk Bihari Jánost, a híres cigányprímást, mestere pedig egy másik legenda, Járóka Sándor volt.

Hősünk már fiatalon megnyert minden díjat és 18 éves korától külföldön él, így zenekarával e koncertre lényegében hazalátogatott.

Egyéni stílusában izgalmasan keveredik a jazz, a klasszikus és a cigányzene. Mindez párosul kivételes előadói képességével, melynek most „csak” fültanúi lehetünk, de így is felejthetetlen élményben lehet részünk!

Zenekara - melynek tagjai szintén kiváló jazz zenészek -, annyiban tér el a hagyományos cigányzenekaroktól, hogy a brácsát gitárra cserélték és megtoldották egy hangversenyzongorával is, melyen ez esetben ifj. Cséki Kálmán játszik, aki a hangszerelésben is kivette a részét. (Időközben megalakította saját zenekarát.)

A koncerten 4 saját szerzemény mellett 3 népdal-feldodolgozás és megannyi ismert dallam csendül majd fel, melyek közül Strauss miatt megemlítendő a Tere-fere polka, ill. a b-moll parafrázis, 36. Rácz Laci szerzeménye, melyet előzetesként ajánlok szíves figyelmükbe!

(Így tett a Deutsche Grammophon is, akik ugyanezzel a felvétellel reklámozták honlapjukon az albumot.)

 
  
Cím / Előadó Lejátszás Nagyság Hossz
b-moll parafrázis (36. Rácz Laci)
Roby Lakatos és zenekara

5.3 MB 3:52 min
Az 1998-as budapesti koncet
Roby Lakatos és zenekara

100.4 MB 73:05 min
 
1001 lemez, amit jó hallgatni
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu
2010. december 24. péntek, 07:11

 A kategóriát jelölő fotón a 2006-ban megjelent „1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz" c. könyv borítója szerepel, mely természetesen először angolul jelent meg 2006-ban, azzal a céllal, hogy a rock and roll 50. születésnapja alkalmából összegyűjtse a azon lemezeket, melyek rockzene-történeti szempontból a legfontosabbak. (Természetesen a könyvet író mintegy 90 szakértő véleménye alapján.)

Szerény véleményem szerint a Paul Gambaccini- féle lista szakértőibb, az viszont kifejezetten csak a pop-rockzene területéről válogatott. A fenti kiadványban viszont fellelhetőek más zenei műfajok képviselőinek albumai is. Lényegében ezt az egy szempontot tartottam meg a saját „1001 lemez" válogatásakor. Éppen ezért az egyéni összeállításhoz más cím dukált, mely egyben ki is fejezi szándékaimat: „1001 lemez, amit jó hallgatni" vagy végighallgatni. Egy idő után ugyanis arra lettem figyelmes, hogy igazán ritka az az album, melyet az ember szívesen hallgat végig és nem válogat róla. Ezek az albumok minden esetben képesek egyfajta hangulatot teremteni , telis-tele vannak jobbnál-jobb dalokkal és ha eklektikusak is, nem törik meg a varázsuk. Természetesen ez nagyon szubjektív, de épp ez a lényege.